Nya vägar för lärande & utveckling i tuffa tider med Anna Tebelius Bodin

Interview with Anna Tebelius Bodin
Det är minst sagt lite tuffa tider just nu. Hur har det påverkat ditt arbete som föreläsare och vad har du gjort för att hitta alternativa vägar framåt?

Ja, det har varit en stor omställning för alla. Mest påtagligt för mig har varit att alla vårens uppdrag ställdes in. Jag har löst vissa uppdrag med att gå online. Jag föreläser digitalt från vår nyligen upprättade studio i källaren hemma. Bra teknik har varit räddningen. Resultatet har blivit väldigt uppskattat. Jag gör även kortare föreläsningar där arvodet går till utsatta barn och barnfamiljer, som är extra utsatta i konsekvenserna av Covid-19.

Nu råkade även pandemin sammanfalla med utgivningen av min senaste bok, så mycket tid har gått till att först slutföra boken. Sedan var det administrationen av alla förbeställda exemplar, eftersom vi ger ut boken på eget förlag. Nu när bokförsäljningen är flyttad till internetbokhandeln, så har det lugnat ner sig en del. Nu blir det fullt fokus på föreläsningarna online.

"Ju mer vi lär oss, desto bättre förutsägelser och därmed högre överlevnad. Det är så hjärnan motiveras att lära. Just nu är det svårt att göra förutsägelser, men genom att lära nytt kan vi rusta oss för fler alternativa framtida situationer."

- Anna Tebelius Bodin, föreläsare och författare

Hur har den situation som uppkommit påverkat, och kommer att påverka, människor förhållningssätt till inlärning av ny kunskap, tror du?

Just nu tror jag läget påverkar oss på väldigt olika sätt. Vissa arbetar närmast smittan och är upptagna med att rädda liv. Andra sitter uttråkade i karantän. Vissa kämpar för sin försörjning. Det är nog svårt att tala om någon generell påverkan på något område. Vad vi kan hoppas på är att denna plötsliga omställning har gjort människor mer medvetna om vår sköra tillvaro. Det skulle kunna leda till ökad vilja att rusta sig bättre genom utbildning, vilket skulle ge ökad flexibilitet på arbetsmarknaden.

Vår mänskliga hjärna har alltid varit inriktad på överlevnad och bästa sättet att lyckas är att göra förutsägelser om framtiden. Ju mer vi lär oss, desto bättre förutsägelser och därmed högre överlevnad. Det är så hjärnan motiveras att lära. Just nu är det svårt att göra förutsägelser, men genom att lära nytt kan vi rusta oss för fler alternativa framtida situationer. Om vi kommer att ta saker mindre för givna, så tror jag att behovet av kunskap kommer att öka. Beroende på hur länge detta håller i sig, så kanske också fler kommer att använda digitala kanaler mer permanent, även när det är okej att samlas socialt igen.

Din nya bok släpptes i dagarna. Vad handlar den om och skulle du säga att kunskapen den bjuder på till och med är lite extra relevant i dessa tider?

Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron är förstås en bok om hjärnan, men också om framgång och välbefinnande. När jag skrev den kunde jag ju inte veta vilken verklighet som skulle drabba oss bara veckor senare, men nu kan jag definitivt se att den kom ut i precis rätt tid.

Just nu är det mycket i media och i vår närhet som kan ge påslag av stresshormonet kortisol. Samtidigt ser vi en massa medmänskliga initiativ som visar att människor vill bidra till varandra, vilket utsöndrar trygghetsskapande oxytocin i oss. Boken är definitivt en hjälp att förstå vad det är som händer i hjärnan när vi känner oss otillräckliga, såväl som behövda. Valen vi gör nu ska vi leva med under lång tid framöver.

Jag hoppas att kunskapen i boken kan vara till hjälp för att göra mer medvetna val, utifrån en ökad förståelse för den hjärna som formar oss.

Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron är skriven av Anna Tebelius Bodin och är tänkt att sprida kunskap om hur påverkade vi är av vår hjärna, som funnits med oss i 40 000 år. Det handlar om hur vi bemöter varandra, vad som motiverar oss till olika beteenden och hur vi påverkas i närtid och på sikt av de val vi gör varje dag. Boken är skriven med konkret koppling till vardagen.


Boken beställer du här.

Prenumerera på Learnsters nyhetsbrev

Registrera dig med din e-postadress för att få nyheter och uppdateringar. Vi respekterar din integritet.

Tack, din anmälan till Learnsters nyhetsbrev är mottagen!
Åh nej! Något har gått fel med din anmälan till nyhetsbrevet.
Kontakta oss om preblemet kvarstår.
Letar du efter ett LMS som är utvecklat med utgångspunkt i hur våra hjärnor fungerar vid inlärning?