LXP, TMS eller LMS? Välj rätt lärplattform från början

LXP, TMS eller LMS?

I den här artikeln benar vi ut förkortningarna LXP, TMS och LMS. Vi hjälper dig även framåt mot det viktiga valet av rätt lärplattform för din organisation.

LMS - historiskt sett enbart ett learning “management” system

LMS står för Learning Management System och är en bokstavskombination som kanske inte sitter i ryggraden hos alla människor. Har du däremot en längre HR-karriär bakom dig är begreppet säkert betydligt mer välbekant. LMS-plattformar har nämligen funnits på marknaden ända sedan 1980-talet. Förr i tiden var LMS:et en lärplattform som primärt användes av HR-avdelningen. Då för att distribuera kurser, producerade i ett externt författarverktyg, därefter paketerade med hjälp av den så kallade SCORM-standarden. LMS:et användes även för att checka av att medarbetarna hade genomgått de kurser som rollen eller organisationen krävde.


“Tyvärr lever fortfarande väldigt många LMS på marknaden inte upp till dagens förväntningar.”

På grund av LMS:ens långa historia är inte användarvänligheten alltid det första folk kommer att tänka på. Faktum är att många inom HR nog helst vill glömma upplevelsen av de äldre LMS:en för gott. Tyvärr lever fortfarande väldigt många LMS på marknaden inte upp till dagens förväntningar. Alltför sällan är de utvecklade för att uppfylla de krav vi idag har på användarupplevelse och flexibilitet. Av den anledningen har mer nytänkande LMS-leverantörer på senare tid försökt tvätta bort ordet LMS. Då genom att hitta på nya bokstavskombinationer som mest krånglar till det för köparen.


LXP - uppgången och fallet

Den lärplattfrom som har fått starkast fäste på marknaden är LXP:n. LXP står för Learning Experience Platform och de började dyka upp runt 2015. Initialt skilde sig LXP-plattformarna rent infrastruktur-mässigt en del från LMS:en. Det huvudsakliga fokuset låg på att erbjuda slutanvändaren ett stort utbud av kurser från tredjepartsleverantörer. Med andra ord, inte primärt innehåll som producerats av organisationen, för organisationen. Administrations- och automationsfunktioner bantades ner och det grafiska användarinterfacet fick en ansiktslyftning. Jämförelsen "Netflix för utbildningar" började bubbla på marknaden. Möjlighet till individuella lärresor, självdriven utveckling och ett mer personifierat lärande utlovades.


“Jämförelsen "Netflix för utbildningar" började bubbla på marknaden. Tanken var i allra högsta grad god. Men avsaknaden av (LMS)-funktionalitet för hantering av användarna i systemet gjorde sig snabbt påmind hos administratörerna.”

Tanken var i allra högsta grad god. Men avsaknaden av (LMS)-funktionalitet för hantering av användarna i systemet gjorde sig snabbt påmind hos administratörerna. Detta ledde till att flera LXP-leverantörer återigen la till administrations- och automationsfunktioner i lärplattformen. Och vad får vi då? Jo, ett LMS - fast med möjligheten att komma åt innehåll från tredjepartsleverantörer - vilket ju även erbjuds av moderna LMS-leverantörer idag.

Så, den stora frågan blir då: är det idag egentligen någon väsentlig skillnad mellan ett LMS eller en LXP? Nej, i många fall är det inte det. I synnerhet inte i de fall då LMS:et har ett modernt användarinterface, är användarvänligt och erbjuder utbildningar från tredjepartsleverantörer.


TMS - bra för hantering av talanger, sämre för lärande och utveckling    

TMS står för Talent Management Systems. Precis som namnet antyder är det ett verktyg för HR-avdelningen att hantera organisationens talanger. Ett TMS fungerar som stöd vid bolagets rekryteringar och under onboardingprocessen. Det kan även användas för uppföljning av medarbetarnas utveckling i den interna karriärresan. Provisionsbaserade löner och andra typer av kompensationer hanteras i TMS:et. Systemet kan också fungera som ett coachingverktyg där både medarbetare och ansvarig chef kan följa upp på definierade prestationsmål.


”Är TMS:et verkligen en ersättare till ett modernt LMS (eller en LXP)? I de flesta fall är svaret nej.”

TMS:et är alltså ett utomordentligt komplement. Men är det verkligen en ersättare till ett modernt LMS (eller en LXP)? I de flesta fall är svaret nej. TMS:ens lärandemoduler är oftast långt ifrån tillräckliga - vilket så klart inte är så konstigt. TMS:ens primära funktion är ju trots allt inte lärande!

Därför ska du välja ett modernt LMS som lärplattform

Först och främst. Fokusera mindre på vilken bokstavskombination som leverantören använder sig av. Fokusera istället mer på huruvida lärplattformen ifråga faktiskt kommer kunna hjälpa dig och din organisation att lösa era problem. Både idag och imorgon. Detsamma gäller givetvis för alla nya varianter av lärplattformar som nu dyker upp på marknaden. Framför allt när fokuset nu verkar ligga på att även försöka tvätta bort benämningen LXP. Inte alltför sällan ser vi nu istället aktörer som griper efter halmstrån med hjälp av formuleringar såsom “mer än ett LMS och en LXP”. Återigen, innan du köper in på dessa marknadsföringsknep, fundera på vad du faktiskt behöver. Ta reda på om lärplattformen ifråga kommer kunna hjälpa dig och din organisation framåt på ett sätt som kommer säkra konkurrenskraft.


”Fokusera på huruvida lärplattformen ifråga faktiskt kommer kunna hjälpa dig och din organisation att lösa era problem. Både idag och imorgon.”

För en nytänkande HR Manager, eller en People & Culture Manager, är ett modernt LMS ett oumbärligt verktyg. Det finns även idag (precis som förr) ett stort behov av att säkerställa att medarbetarna har genomgått vissa obligatoriska utbildningar. Det finns också ett stort behov av att kunna automatisera och effektivisera utbildningsinsatser. Men framförallt för att löpande kunna skapa engagerande utbildningsmaterial, samt att hålla materialet uppdaterat. Allt från mikrolärande och enstaka kurser, till onboardingutbildningar och dynamiska utbildningsprogram. Funderar du på att köpa in en lärplattform för onboarding bör du definitivt överväga ett modernt LMS redan från början. En renodlad onboarding-plattform må vara bra för just onboarding. Men ser du redan nu att era utbildningsinitiativ kommer öka över tid kan det vara smart att investera i något som ni kan växa med.


”Nytänkande organisationer delegerar ut framtagningen av utbildningsmaterial till sina områdesexperter.”

Nytänkande organisationer delegerar ut framtagningen av utbildningsmaterial till sina områdesexperter. Både när det kommer till sina egna medarbetare, och för sina kunder och partners. Med andra ord är ett modernt LMS också ett ypperligt redskap för en Customer Success Manager i ett snabbväxande tjänsteföretag eller produktbolag. Att involvera organisationen är något du kan göra i ett modernt LMS - som exempelvis Learnster.  

På Learnster började vi utveckla vår ultramoderna LMS-plattform under 2018. Ny funktionalitet släpps löpande och vårt huvudsakliga fokus är, och har alltid varit, användarvänligheten. Learnster erbjuder dessutom externt innehåll från flera tredjepartsleverantörer. Med andra ord är Learnsters LMS allt annat än ett trögt och mossigt arv från 80-talet. Men det är fortfarande ett LMS för det. Ett morgondagens LMS för växande organisationer!

Learnsters LMS - lärplattformen för växande organisationer

Prenumerera på Learnsters nyhetsbrev

Registrera dig med din e-postadress för att få nyheter och uppdateringar. Vi respekterar din integritet.

Tack, din anmälan till Learnsters nyhetsbrev är mottagen!
Åh nej! Något har gått fel med din anmälan till nyhetsbrevet.
Kontakta oss om preblemet kvarstår.
Behöver du mer vägledning i det viktiga valet av lärplattform för er organisation?