Jämför LMS: Hur är Learnster annorlunda?

Jämför Learnster med andra LMS på marknaden
Det är inte alltid lätt att veta vad man ska hålla koll på när man jämför LMS (lärplattform). Därför har vi lyft fram ett antal områden där Learnster särskiljer sig från andra, traditionella system.

1. Höga trösklar vs. användarvänlighet i världsklass (både för learners och admins!)

Ett LMS ska vara enkelt att komma igång och arbeta med. Användarupplevelsen ska vara motiverande och ta ditt arbete till nästa nivå! Annars finns en risk att resultaten dippar. Detta gäller förstås både dig som utbildar och utbildas. Välj därför en plattform som är användarvänlig och faktiskt lever upp till dagens förväntningar. Vi lovar, det är inte värt att tumma på användarvänligheten.

På Learnster har användarvänligheten varit vår högsta prio sedan dag ett. Vi arbetar ständigt för att vår plattform ska leverera användarvänlighet i världsklass!

"Plattformen är väldigt enkel att arbeta med och det mesta förklarar sig självt. Traditionellt avancerade funktioner såsom att skapa automationsregler är lätt som en plätt. Learnster är en utmärkt plattform för att börja skapa professionella och snygga kurser - redan från dag ett!"

- Richard Nordlander, HSEQ Manager, Cargo Survey

2. Tidskrävande kursproduktion vs. enkelt författarverktyg (med smidigt drag-n-drop!)

I begynnelsen var LMS:ets enda uppgift att distribuera utbildningar, ofta genom s.k. SCORM-filer. Det innebar att kursproduktionen skedde vid sidan om, i separata verktyg. När författarverktyget slutligen flyttade in i LMS-miljön blev det visserligen färre verktyg att hålla reda på, men användarupplevelsen släpade efter. Det gör den ofta, än idag.

Ett smidigt författarverktyg är A och O. Både när innehåll ska skapas och uppdateras, vilket sker löpande i dagens snabbrörliga värld. Användarvänligheten möjliggör dessutom att involvera organisationens ämnesexperter, som ofta saknar erfarenhet av kursproduktion (en förutsättning för att skala intern kunskap!).

I Learnster skapar, paketerar och delar du innehåll i en och samma plattform. I vårt inbyggda författarverktyg bygger du innehåll med hjälp av ett smidigt drag-n-drop gränssnitt. Med andra ord kan du skapa lärupplevelser i världsklass på ett enkelt och intuitivt sätt.

3. Top-down vs. top-down & bottom-up

LMS:et var länge ett toppstyrt verktyg för HR och L&D. Kunskap och information delades på ett enkelriktat sätt, uppifrån och nedåt i organisationen, dvs. top-down. Även uppföljning skedde på central nivå. Med andra ord så var det inte ett så inkluderande verktyg. 

Att utbildning initieras uppifrån är fortfarande en nödvändighet (framför allt i compliance-sammanhang). Men som enda tillvägagångssätt hindrar det att tillvarata värdefull kunskap från andra delar av organisationen. I lärande organisationer är målet att kunskap ska delas och flöda genom hela organisationen, dvs. både top-down och bottom-up.

I Learnster kan du involvera hela organisationen. Utöver användarvänlighet i världsklass finns dynamiska admin-roller med anpassade rättigheter och funktioner. Ge exempelvis ämnesexperten på den lokala enheten möjlighet att skapa kursinnehåll. Eller varför inte ge teamchefen en överblick över teamets utvecklingsresa? Inkludera mera!

4. Push vs. push & pull

Många traditionella LMS är byggda för top-down-distribution av utbildning (dvs. uppifrån och nedåt i organisationen). Detta är förstås alltid viktigt ur ett onboarding- och compliance-perspektiv. Men det lämnar inte mycket utrymme för det egna initiativet.  

Studier visar att möjligheter till kompetensutveckling ökar motivationen på arbetsplatsen. Lättillgängliga och sökbara lärresurser uppmuntrar dessutom behovsdrivet lärande (learning at the point of need), vilket boostar produktiviteten. 

Med Learnster kan du kombinera både push och pull. Det innebär att du, utöver att delegera utbildning, även kan öppna upp för egna utbildningsinitiativ. Erbjud en akademi av valbara utbildningar för karriärutveckling. Eller skapa ett bibliotek av lättsmälta micro learnings såsom guider, manualer och viktiga dokument. 

"Sedan vi började arbeta med Learnster så har våra medarbetare blivit mer aktiva och drivande i sin egen utvecklingsresa."

- Mikaela Ljunggren, Learning & Development Specialist, PE Accounting

5. Statisk lärmiljö vs. blandade lärmiljöer

I det hybrida arbetsklimatet kan det kännas lockande att ompaketera innehållet från fysisk undervisning till digitala kurser. Och nöja sig med det upplägget. Dock har detta visat sig påverka lärupplevelsen negativt. Utbildning måste vara dynamisk och pedagogiskt upplagd, även när den sker online.

I Learnster kan du, utöver e-kurser, även skapa schemalagda block i virtuella klassrum. Det gör att du kan variera lärmiljöerna, även när utbildningen sker digitalt. Learnster kan integreras med externa mötestjänster såsom Microsoft Teams, Google Meet eller Zoom.

6. Tidskrävande admin vs. automation

Ett LMS ska förbättra upplevelsen, även för dig som utbildar! För mycket manuell admin slukar värdefull tid och ökar samtidigt risken att göra fel (till följd av "den mänskliga faktorn"). Ett bra LMS ska både kunna förbättra och avlasta. 

Låt Learnster göra jobbet! Smarta automationsregler hjälper dig att kvalitetssäkra och automatisera admin och repetitiva uppgifter såsom:

  • processer för onboarding och offboarding
  • regler och IFTTT (if-this-then-that)
  • personligt anpassade lärresor
  • rollspecifika kursflöden
  • hantering av användarkonton och tilldelning i grupper och team 
  • meddelanden, notiser och påminnelser
"Vår Learning & Development Coordinator spenderar idag 50% mindre tid på admin och repetitiva uppgifter. Utbildare behöver inte längre förbereda eller administrera återkommande utbildningar."

- Julia Florén, Learning & Development Manager, Ants Tech Recruiters

7. Begränsad överblick vs. uppföljning och statistik (ända ner på individnivå!)

Tillräcklig och relevant data är en förutsättning för att kunna mäta effekten av dina utbildningsinsatser. Men det kan vara svårt att hitta och sålla bland mängden och typen av data som många plattformar genererar.

I Learnster kan du se detaljerad statistik ända ner på individnivå. Välj och filtrera data för just ditt ändamål. Skräddarsydda rapporter ger dig resultat baserat på exempelvis individer, team, utbildningar, status och progress.

"Learnster hjälper oss att snabbt och enkelt lansera utbildningar för hela företaget som på ett överskådligt sätt kan övervakas och vidareutvecklas."

- Jesper Goudoulakis, Director of Development, Avensia

8. Flera olika system vs. en samlad plats för allt lärande 

LMS har länge varit synonymt med hantering av formella utbildningar. Men som du säkert redan vet så sker lärandet överallt och hela tiden. I vardagen, i rekryteringsprocessen och genom hela medarbetarresan.

Med Learnster kan du bygga en central plats för all din organisations lärande. Från preboarding och onboarding till offboarding - och all kompetensutveckling däremellan. Synka med rekryteringsplattformen Teamtailor för att testa kunskaperna och introducera organisationen tidigt i rekryteringsprocessen. 

Skapa och dela såväl formella utbildningar som lättsmälta lärresurser såsom guider, manualer, videos och dokument.

9. Self service-support vs. support av riktiga människor

Ibland kör man fast. Då finns det inget viktigare än att snabbt komma igång igen. Self-service-support och hjälpartiklar är värdefulla tillgångar. Men ibland räcker de inte riktigt hela vägen.

På Learnster får du riktig support av riktiga människor. Oavsett om du kör fast i plattformen eller i din övergripande kompetensstrategi så finns vi här för dig.

"Tack teamet på Learnster för ett fint samarbete och all support för att säkerställa bästa möjliga lärupplevelse för våra medarbetare."

- Aron Koppel, Training Project Manager, Euronics

10. 24 månaders implementation vs. uppstart på några få veckor

Många LMS på marknaden är stora, komplexa system som kräver ordentligt med utrymme i kalendern innan allt är på banan. Inte helt optimalt när både tid och resurser är begränsade. 

Visst kan större, mer komplexa organisationer behöva lite mer tid. Men om din organisation är på tårna kommer Learnster att vara katalysatorn i processen - inte bromsklossen.

Prenumerera på Learnsters nyhetsbrev

Registrera dig med din e-postadress för att få nyheter och uppdateringar. Vi respekterar din integritet.

Tack, din anmälan till Learnsters nyhetsbrev är mottagen!
Åh nej! Något har gått fel med din anmälan till nyhetsbrevet.
Kontakta oss om preblemet kvarstår.
Vill du uppleva skillnaden med Learnster i verkligheten?