Jonas Grafström gästar Framtidslandet.

Bli en vinnare bland algoritmerna

Porträtt på Framtidslandets gäst Jonas Grafström
<iframe title="Embed Player" src="https://embed.acast.com/5f9175004e68120b898ec056/5fca2e6075347a7594e1a8c0?cover=false&share=false&play.acast=false&ListenLater=false&bgColor=FFFFFF&accentColor=000000&subscribe=false&linkColor=EBE7F2" frameBorder="0" width="100%" height="100%";"></iframe>
Timestamps

02.20: Vi befinner oss i de mest spännande tiderna för en människa att leva i - någonsin!
03.30
: Hur kommer ny teknik påverka framtidens arbetsplatser och arbeten?
08:05
: Hur ska vi vässa vår kompetens och förbereda oss inför framtidens yrken?
11:00
: Företagsspecifik kunskap.
12.20
: Vad innebär den snabba utvecklingen? Och vad betyder “Kodak moment” för nationalekonomer?
14:15
: Hur bör företagsledare förhålla sig till den snabba digitala utvecklingen?
18:49
: Vilken typ av kompetens och kunskap kommer att vara värdefull och attraktiv i framtiden?
20:17
: Hur ser framtidens arbetsplatser ut i sverige?
21:47
: Den digitala utvecklingen på arbetsmarknaden skapar ökade klyftor mellan olika yrken. Hur ska vi förhålla oss till det?
23:20: Framgången av att skala sin kunskap och expertis.
24:58
: Framtida utmaningar och affärstillfällen i den digitala arbetsmarknaden.
27.37
: Att lära genom hela livet.
29:45
: Hur ska ska “Sverige AB” vinna i framtiden?
31:42
: Vad är Zlatan Economics?
33:50
: Att fasa ut affärsidéer som inte lyckas.
34:57
: Hur ser ett typiskt framtidsjobb ut?
35:24
: Hur tänker Jonas kring hans eget lärande?
37:38
: Vad är viktigt att lära sig just nu för att bli framgångsrik på arbetsmarknaden 2030?
38:08
: Att lära sig lära om.

“När du tänker ’det där går inte tekniskt’ så är det troligtvis redan löst någonstans på planeten”.
- Jonas Grafström, Forskare och Nationalekonom, Luleå Tekniska Universitet och Ratio

Sverige ska bli en vinnare bland algoritmerna och du är på väg in i den mest spännande tiden någonsin för en människa att leva i. Vi välkomnar Jonas Grafström till Framtidslandet och ritar tillsammans upp en karta till nya jobb och affärsmöjligheter.

Robotar och framtidsjobb: 3 frågor till Jonas Grafström

Jonas Grafström, från forskningsinstitutet Ratio och Luleå tekniska universitet, forskar om framtidens arbetsmarknad. Han har bland annat studerat hur digitalisering och teknikskiften påverkar arbetsmarknaden, och har skrivit boken Moderna tider 4.0. Vi pratade med Jonas om framtidens arbeten, arbetsplatser och vikten av att lära sig lära om.

Den går fort nu! Hur bör företagsledare förhålla sig till den tekniska utvecklingen?

De behöver fundera över var verksamheten kan bli omsprungen av konkurrenter. Konsumenters lojalitet mot företag går snabbt nedåt i takt med att det blir allt enklare att jämföra produkter. Idag kan information komma snabbt till den som är intresserad och vi är väldigt duktiga på att skapa våra filterbubblor och ligga i framkant. Om man då inte implementerar ny teknik när informationen nått rätt personer är risken stor att du blir omsprungen. Därför är det viktigt att företagsledare har koll. Vem vill egentligen ha fem år gamla produkter i vår snabba tekniska utveckling?

Enligt Moore’s lag, grundfundamentet för teknisk utbildning, fördubblas processorkraften var 18:e månad. Med andra ord skulle en fabrik kunna producera dubbelt så mycket var 18:e månad. Det påverkar också planeringen av ett företag väldigt mycket. När du tänker “det där går inte tekniskt” så är det troligtvis redan löst någonstans på planeten. Ofta är det bara politiken som står i vägen. Ta självkörande bilar, till exempel. Vi har haft flera hundra sådana körandes i Göteborg och många amerikanska städer. Sammanlagt klockar de många tusen körtimmar och erfarenhet. Det som fattas är bara det lagliga. Till exempel, vem skulle vara ansvarig ifall en självkörande bil kör på någon? Det är ju såklart ett klart hinder.

Hur ser framtidens arbetsplats ut?

Många fabriker kommer att bestå av robotar och processingenjörer. Av den anledningen kan många industrier i framtiden ta sig tillbaka till Sverige och vi slipper långa transporttider. Till exempel så kommer Synsam flytta hem sin produktion till Ockelbo och tillverka en miljon glasögon med ganska få anställda. Det kommer med andra ord vara ganska automatiserat.

När det kommer till kontor så tror jag att det kommer behövas lika många efter pandemin. Jag tror att människor längtar efter att få träffa varandra. Om vi dessutom går mot en ekonomi som värdesätter idéer i större skala så kommer den mellanmänskliga kontakten att bli viktig. Man kan få många idéer av att växla meningar på kontoret, till skillnad från att ringa upp kollegor man kanske aldrig pratat med i telefon innan.

Vad är viktigt att lära sig nu för att bli framgångsrik på arbetsmarknaden 2030?

Att lära sig lära om. Trots att du lärde dig som student så måste du fortsätta lära dig idag, kanske 20 år senare. Din kunskap kommer sannolikt att förfalla med åren och behöva ersättas. Det är därför viktigt att ta reda på hur du ska få den kunskapen, vilka källor som finns och att bli bra på att lära dig saker.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Registrera dig med din e-postadress för att få nyheter och uppdateringar. Vi respekterar din integritet.

Tack, din anmälan till Learnsters nyhetsbrev är mottagen!
Åh nej! Något har gått fel med din anmälan till nyhetsbrevet.
Kontakta oss om preblemet kvarstår.
No items found.