Sara Öhrvall gästar Framtidslandet.

Vi står inför en mänsklig revolution

Porträtt på Framtidslandets gäst Sara Öhrvall
<iframe title="Embed Player" src="https://embed.acast.com/5f9175004e68120b898ec056/5fd335055818775304fb4a45?cover=false&share=false&play.acast=false&ListenLater=false&bgColor=FFFFFF&accentColor=000000&subscribe=false&linkColor=EBE7F2" frameBorder="0" width="100%" height="100%"></iframe>
Timestamps

02:38: Tekniken flyttar närmare kroppen. Vad innebär det?
03:12
: Hur ny teknik förändrar kunskapskonkurrensen.
05:18
: Teknik nära kroppen: en nödvändig hjälp eller konkurrensfördel? Var går gränsen?
10:57
: Höjdpunkter och personliga favoritprodukter inom ny teknik.
14:15
: Tekniken på framtidens arbetsplats.
15:00
: Vad betyder den tekniska utvecklingen för oss som individer, vår plats i vardagen och arbetslivet?
17:49
: Att förbereda sig inför framtidens yrken och kompetenser.
19:17
: Stora kliv eller små steg framåt i utvecklingen - vilket är bäst?
20:22
: Vilka samhälls- och arbetsplatsproblem kan ny teknik och AI lösa?
22:00: Etik och moral. Var går gränsen i teknisk utveckling för individer, yrken och arbetsplatser?
27:37
: Integritet, data och AI.
30:05
: Vikten av att förutse och förstå visionen av ny teknik.
32:48
: Inom vilka tekniska områden finns framtidens stora affärsidéer och företag?
36:24
: Teknik och nudging.
37:11
: Kompetensutveckling, framtidens läroplan och att hitta kunskapsförebilder.
41:46
: Vad är viktigt att lära sig nu för att bli framgångsrik 2030?
44:52
: Vad kommer att prägla framtidens arbetsplats?

“Tekniken i sig är varken ond eller god. Det beror på hur du använder den.”
- Sara Öhrvall, Chief Transformation Officer, SEB

Snart kan du lära dig allt du vill med ett musklick - lyfta bilar och bli friskare för varje år som går. Sara Öhrvall gästar Framtidslandet och öppnar dörren till banbrytande möjligheter.

Teknik som digital arbetsterapeut: 3 frågor till Sara Öhrvall

Sara Öhrvall är Chief Transformation Officer på SEB och har skrivit boken “Ditt framtida jag“. Boken handlar om hur tekniklösningar flyttar sig närmare våra kroppar och nu faktiskt kan förstärka vår hjärna, våra sinnen, muskler och inte minst - göra oss friskare! I den här intervjun pratar vi om vad som sker när tekniken flyttar närmare kroppen, ut i samhället och in på arbetsplatsen.

I boken “Ditt framtida jag“ beskriver du att tekniken har flyttat närmare kroppen. Vad innebär det?

Det innebär tekniklösningar som hjälper oss förstärka vår tankekraft, gör oss smartare, stärker våra sinnen och hjälper oss orka mer och leva längre. Vid skada, nedsättning eller funktionshinder kan tekniken hjälpa oss att återfå normal funktion. Det finns till exempel proteser som med med hjälp av ny teknik kan känna beröring och smarta underställ som kan hjälpa oss gå längre och resa oss lättare. Samma typ av teknik kan även hjälpa oss prestera bättre än normal förmåga. I specialyrken så kan till exempel linser för mörkerseende, infrarött ljus och teleskopförmåga hjälpa oss att förstärka arbetsförmågan. Många av dessa lösningar är fortfarande i ett prototyp-stadie, men somliga finns redan på marknaden.

Hur kommer innovation och ny teknik påverka framtidens arbetsplats?

Tekniken kan ses som den “digitala arbetsterapeuten” som gör arbetet säkrare att utföra och minimerar risken för förslitningsskador. Den kan också förbättra vår arbetsmiljö genom att hjälpa oss fokusera, hantera stress och öka välbefinnandet på arbetsplatsen. Idag testas till exempel digitala ljudgardiner som stänger ute störande ljud från kollegor och höga telefonsamtal. Ny teknik kommer också hjälpa oss bli mer effektiva, sammarbeta bättre och underlätta konversationer. Redan idag utvecklas tekniklösningar som tolkar samtal och värderar ord helt utan fördomar och påverkan av karaktärsdrag såsom pondus, försiktighet eller brytning på ett annat språk. I tester som gjorts blev samtalens slutsatser mer värdefulla med hjälp av systemet jämfört med utan. Med andra ord så kan AI filtrera bort social påverkan på information.

I framtiden tror jag att det kommer att bli ett större fokus på verktyg som får oss att må bättre, undvika skada och fånga upp när vi stressar för mycket. Det kan handla om funktioner i tangentbordet som säger åt dig när du pushar dig för hårt och behöver en paus. Vi ska trots allt orka arbeta väldigt länge, och vi ska göra det med lust. Dock är det viktigt att datan inte används felaktigt. För mycket övervakning på arbetsplatsen och i fel syfte kan innebära stora risker. Trots de uppenbara effektiviseringsfördelarna så kommer det inte få människor att må bra. Tekniken är inte ond eller god i sig. Det beror på hur man använder den.

Vilka tre saker ska man lära sig nu för att bli framgångsrik på arbetsmarknaden 2030?

Teknik, teknik, teknik. År 2030 beräknas 75% av alla yrken i världen kräva teknisk grundkompetens. Till exempel kommer du som arbetar inom HR att behöva digitala verktyg för att scanna CV:n och ansökningar.
Är du läkare kommer du också att behöva lära dig nya teknik. Dessa verktyg förstärker både ens kunskap och i vissa fall praktiska förmåga och tar man dem inte till sig så kommer man så småningom att ligga efter och prestera sämre. Det är dessutom viktigt att förstå tekniken man använder. Dels för att skapa motivation, men också för att styra den rätt och undvika att begå misstag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Registrera dig med din e-postadress för att få nyheter och uppdateringar. Vi respekterar din integritet.

Tack, din anmälan till Learnsters nyhetsbrev är mottagen!
Åh nej! Något har gått fel med din anmälan till nyhetsbrevet.
Kontakta oss om preblemet kvarstår.
No items found.